Spring over
Jeg er nybegynder, hvilken guitar skal jeg vælge?

Jeg er nybegynder, hvilken guitar skal jeg vælge?

Det er ikke nødvendigvis lige til at gennemskue hvad det er vigtigt at sætte sig ind i, når man er ny i guitarens verden. Vi har samlet de vigtigste ting, du skal tage stilling til som nybegynder.

For mange aspirerende guitarister er det første spørgsmål man stiller: “Hvilken guitar skal jeg købe?”, og det kommer jo an på hvilket behov man har, og hvor man gerne vil hen. Når det kommer til guitarer skelner man mellem 3 forskellige arketyper; spansk, western og elektrisk. Man spiller på dem ens, men de er vidt forskellige og har hver sin personlighed. Så inden du går ud og køber en guitar, er det vigtigt lige at overveje hvilken slags guitar, der er den rette for dig.

Den spanske guitar

Som navnet angiver kommer den spanske guitar fra Spanien. Den kaldes også for den klassiske guitar, da den primært bruges i klassisk musik, men den karakteriserer også lyden af flamenco, som er en ikonisk spansk stil. Den spanske guitar er forløberen for westernguitaren. De er begge akustiske guitarer, men der er nogle karakteristiske forskelle, der adskiller dem.

Den mest åbenlyse forskel er størrelsen. Den spanske guitar er en smule mindre, og er derfor ofte et populært valg for børn, der starter med at spille guitar. Det er derfor også normalt at se spanske guitarer i ¾ størrelse eller mindre. En ¾ guitar er det man vil betegne som en børneguitar, da den passer lidt bedre til de yngste, når en fuld størrelses guitar bliver lidt for uhåndterbar.

spansk guitar

Udover det har den spanske guitar en blanding mellem strenge af stål og nylon. De øverste 3 “tykke” strenge er af stål, og de nederste 3 “tynde” er af nylon. Den første måneds tid når man starter med at spille guitar føler man sig lidt kluntet. Mange nybegyndere trykker hårdere end nødvendigt på strengene, og ens fingre begynder at gøre ondt. Nylon er blødere mod fingrene end tynde stålstrenge, så man kan simpelthen gøre tilvænningsperioden lidt nemmere indtil man får hård hud på fingrene med en spansk guitar. Derudover har nylonstrenge også en blød og afrundet klang i forhold til stålstrenge.

Den sidste markante forskel er halsbredden. Den spanske guitar har en betydeligt bredere hals med længere distance mellem strengene. Man skal række over lidt mere når man lærer at tage akkorder, men til gengæld kommer ens fingre ikke lige så meget i vejen for hinanden når man spiller melodier.

Samlet set gør den overkommelige størrelse, de blødere nylonstrenge og den brede hals, at man i mange tilfælde vælger en spansk guitar til nybegynderen. Med mindre man har en klokkeklar musikalsk målsætning er den spanske guitar et solidt fundament og værktøj, hvis man gerne vil lære at spille guitar uden det store hokus pokus.

Spansk guitar

Western guitaren

Ligesom sin forgænger ligger westernguitarens oprindelse i dens navn. Begrebet westernguitar er i sig selv en dansk tilegnelse, da guitarens rødder ligger i tidlig amerikansk country- og blues-musik, men er senere hen også blevet udbredt i rock og pop. Man associerer ofte westernguitaren med fingerspil og akkompagnement til sang, men det er ikke umuligt at finde sprøde akustiske soloer hist og her.

Westernguitarens udseende kan nemt forveksles med den spanske guitar, men hvis man kigger nærmere vil man opdage at guitarens krop generelt er større, hvilket giver den mere fyldig lyd med mere volume. Westernguitaren har også forskellige modeltyper, som f. eks. den populære dreadnought-model, som har en mere afrundet krop med mindre kurver end den traditionelle westernguitar.

western guitar

Strengene på westernguitarer er alle stålstrenge, hvilket er årsagen til den rustikke og sprøde lyd der karakteriserer guitaren. Typisk er strengene på en western tykkere end på elektriske og spanske guitarer, så de kan være lidt hårdere at spille på til at starte med, men det vænner man sig hurtigt til.

Det er efterhånden også blevet standardudstyr på de fleste westernguitarer at sætte et lille mikrofonsystem i guitaren med en tuner, så man både kan stemme guitaren uden ekstraudstyr og sætte guitaren direkte til en højtaler med et instrumentkabel.

Westernguitaren går godt i hånd med den elektriske guitar, da de har lignende roller og eksisterer i mange af de samme genrer, nogle gange også side om side. Lige i øjeblikket på den moderne musikscene er westernguitaren redskab til singer-songwriter-musikere, som Ed Sheeran, Mads Langer og Tim Christensen, så hvis der gemmer sig en singer-songwriter eller måske bare en lejrbålsguitarist i dig, så er westernguitaren perfekt.

western guitar

Den elektriske guitar

Den elektriske guitar er velkendt fra pop, blues og jazz, og selvfølgelig et kæmpe symbol på rock-musikken. Det er lyden af B.B King, AC/DC, Jimi Hendrix, Guns n’ Roses, og et utal af andre fantastiske musikere. Elektriske guitarer bruges stort set udelukkende til rytmisk musik, som regel i band-sammenhæng. En elektrisk guitar består primært af træ, men har til forskel fra de akustiske guitarer elektronik i kroppen, der opfanger vibrationen fra strengene og videresender det til en forstærker med en højtaler som et elektrisk signal i stedet for den naturlige klang fra hullet i midten.

Lyden opfanges via elektromagneter, som sidder under strengene i guitarens krop. De hedder “Pickup’er”, da de “samler” signalet op og sender det videre til forstærkeren. Der findes en bred vifte af forskellige typer pickup’er og brands, og en elektrisk guitar kan fuldstændig ligesom akustiske guitarer være konstrueret af en række forskellige træsorter, som hver især har sine karaktertræk.

el-guitar

Fodnoten ved den elektriske guitar er, at køber man en elektrisk guitar, så skal man også købe en guitarforstærker. Det betyder at det generelt er en smule dyrere end hvis man starter ud på en akustisk guitar, men man får mere udstyr at eksperimentere med, og man kan tilpasse sin lyd helt ned til mindste detalje med det udvalg af justerbare funktioner, som både guitaren og forstærkeren har.

Materialer, pickup’er og forstærker definerer lyden du får ud af højtaleren, hvilket på guitarist-sprog kaldes for din “tone”. Alt dette er selvfølgelig en helt videnskab for sig selv, men nu har du i hvert fald et overblik over hvordan den elektriske guitar fungerer, så du ved, hvad du har med at gøre, når du skal på jagt efter den perfekte “tone”.

el-guitar

Opsummering

Nu hvor du er blevet lidt klogere på valgmulighederne, hvilken guitar skal du så vælge? Der er ikke en guitar der er “bedre” at starte med end de andre, og man kan sagtens starte på hver af de 3 typer.

Det handler om hvad du har lyst til og valget er helt op til dig selv. Vil du være rockstjerne, skal du have fat i en elektrisk guitar og en lækker forstærker, så du kan brage igennem. Vil du være singer-songwriter og underholde ved lerjbålet er det westernguitaren, du skal anskaffe dig. Vil du gerne spille klassisk eller måske bare prøve dig lidt frem uden nogen konkret retning er den spanske nok bedst egnet til dig.

Det vigtige er at huske på, at guitaren er et redskab for den musik du spiller, så find ud af hvad du brænder allermest for og vælg det redskab, der passer dig og din passion bedst

Forrige artikel Hvilket klaver skal jeg vælge som begynder?

Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes, før de vises.

* krævede felter