Spring over

Hvilket klaver skal jeg vælge som begynder?

Klaveret er et af de mest ikoniske instrumenter i verden, og er derfor selvfølgelig også et populært valg for mange aspirerende musikere. Læs hvad du skal vide før du løber ud og køber et klaver til stuen.

Hvor starter jeg?

De fleste vil nok sige at klaveret er det bedste sted at starte, hvis man vil lære musik. Det er intuitivt og let at overskue, og selv hvis man ingen musikalsk viden har, kan man få meget tid til at gå med at sidde og prøve sig frem på de ikoniske sort-hvide tangenter. Et klaver virker måske enkelt, men som med så meget andet, er det kun toppen af isbjerget. 


 Du har besluttet dig for at lære at spille klaver, og du vil selvfølgelig gerne have noget du kan øve dig på, så du smider en søgning på google efter klaverer og pianoer, og bliver nok lidt overrasket over et stort udvalg af forskellige typer, mærker og kategorier af klaverer. Så hvor starter du?

Akustisk eller digital

Først og fremmest findes der både akustiske og digitale klaverer. Det akustiske klaver fungerer ved at tangenterne slår strenge i klaveret an ligesom på en guitar. Det vil sige at det er vigtigt at et akustisk klaver bliver vedligeholdt og stemt. Temperatur og fugt kan også have stor indflydelse på akustiske klaverer da de hovedsageligt er lavet af træ. 


 Det digitale klaver har ingen strenge og kræver stort set ingen vedligeholdelse, men afspiller til gengæld simulerede lyde gennem et højtalersystem, som ofte er indbygget i selve klaveret.

Gå på opdagelse

Vi har et stort udvalg af digitalklaverer til både begyndere og eksperter. 

Digitalklaver eller keyboard?

Det er også vigtigt at bemærke, at man skelner mellem digitalklaverer og keyboards. Den mest bemærkelsesværdige forskel er anslaget, som er vægten og følelsen af tangenterne. På et digitalpiano simulerer man tyngden og den elfenbens-lignende følelse af klassiske tangenter, der skal slå ned på strenge ligesom på et akustisk klaver. Et keyboard har meget lette tangenter, er som regel mindre og har færre tangenter end de 88, der er standarden på klaveret. 


 De har også to vidt forskellige funktioner. Keyboardet bruges til at give et bredt udvalg af specialiserede lyde og funktioner, populært i blandt andet disko, funk og pop, hvor digitalpianoer oftest udvikles til at simulere den autentiske akustiske klaverlyd som man kender fra klassisk Mozart eller traditionel jazz, og oftest er det foretrukne valg for nybegyndere. Derfor vil vi holde os til at snakke om digitalklaverer. 

Digitalklaverets funktioner

I modsætning til det akustiske klaver, som kun har én lyd, kan det digitale klaver udvide ens tonale muligheder. Det er blevet en industristandard at have i hvert fald mellem 5 og 10 af de mest populære lyde, som f. eks. el-orgel og strygere, i de mest minimale modeller, men når man kommer op i de højere kalibere, kan man komme op på flere hundrede forskellige lyde. 


 Funktioner som blandt andet metronom til at holde tempo, modulation til at rykke hele klaveret op eller ned i halvtonetrin, forskellige rytmer, udgang til høretelefoner og Bluetooth er også meget normale i moderne digitalklaverer. 

Derudover kan man med de fleste digitalklaverer tilsutte sin telefon eller tablet, til brug af diverse apps og programmer, som kan være meget behjælpelige, når man skal lærer at spille klaver.  

Kom ind og find din favorit

Kom ind og prøv et af vores mange kvalitets klaverer. Find det klaver der passer perfekt til dig.

Klavertyper

Klaverer kommer i forskellige størrelser og former, som alle er tilpasset forskellige funktioner, eller har et bestemt eftertragtet design. De mest kendte, og dem vi vil behandle her er flyglet, det opretstående klaver og sceneklaveret eller det transportable klaver.

Flyglet

Flygelet (Grand Piano) er nok det mest ikoniske klaver. Et stort, bredt og dybt klaver, der nemt kan veje 100 kg, . Flygler er generelt en del dyrere end deres mindre varianter. Strengene i akustiske flygler ligger vandret og har en stor fyldig lyd på grund af størrelsen, og man kan løfte toppen for at åbne op for klangen og øge volumen. 


 Der findes også digitale varianter med højkvalitets-lydsystemer, som simulerer både anslaget og klangen af et akustisk flygel meget nøje ved en præcis og responsiv tangent-dynamik og højtalere strategisk placeret i flyglet, så man kommer så tæt på den autentiske lyd som muligt. 


Det opretstående klaver

Det opretstående klaver (Upright Piano) er den mere kompakte fætter til flyglet. Strengene i et akustisk opretstående klaver ligger lodret for at spare på pladsen og passe bedre ind, hvis man ikke har så meget plads. De digitale versioner er ofte designet til at passe ind i ethvert hjem. 


Opretstående klaverer skal både være funktionelt, velspillende og se pænt ud som møbel, og den plads designet tillader bliver også udnyttet til at få et lækkert diskret højtalersystem i. Det er ikke lavet til at blive rykket rundt på, selvom det selvfølgelig godt kan lade sig gøre.

Sceneklaveret eller det transportable klaver

Sceneklaveret (Stagepiano) eller det transportable klaver (Portable Piano) er det mest populære digitalklaver for nybegyndere. Det er det klaver, der giver flest funktioner for pengene, og det er ofte designet til at passe til musikelever, undervisere og arbejdende musikere, som skal kunne tage klaveret med til spillesteder, øvere og koncerter. Det kan veje helt ned til omkring 10 kg, og det kan fås både som kompakt klaviatur klar til at sætte på et krydsstativ, eller med tilhørende ben og pedalbræt. 


 Der er også en bred rækkevidde helt nede fra nogle af de mest minimalistiske klaverer med kun de mest nødvendige funktioner til udvidede high-end klaverer med masser af funktioner og kvalitet i både anslag og lyd. Den eneste ulempe ved den kompakte størrelse er, at der ikke er lige så meget plads til højtalersystemet, men oftest vil man sætte et sceneklaver direkte til et lydanlæg, hvis man skal spille et lokale op. Derudover er der god mulighed for tilslutning af hovedtelefoner, for at få en maksimal lydoplevelse, når du øver dig.

Opsummering

Samlet set kan man sige, at det første du skal tage stilling til inden du køber et klaver er hvilke funktioner du har behov for. Skal det stå samme sted, eller er det vigtigt at du kan tage det med? Vil du gerne have mange lyde, eller vil du hellere have den klassiske klaverlyd i god kvalitet uden for meget hokus pokus? Skal det være lækkert design så det ser godt ud i stuen? Og selvfølgelig, hvad er dit budget? Generelt kan vi stærkt anbefale et sceneklaver (stage piano) eller transportabelt klaver (Portable Piano) til begyndere, da de er de mest overkommelige prismæssigt og har et godt udvalg af alle de basale funktioner, så du får den bedst mulige start på din musikalske rejse, men det er helt klart en smagssag. Hvad man forventer af et klaver er selvfølgelig forskelligt fra person til person, så det bedste du kan gøre, hvis du vil være fuldstændig sikker, er at tage ned og prøve nogle forskellige klaverer i din lokale musikbutik.