Spring over

Hvilke strenge skal jeg vælge 

til min klassiske/spanske guitar?

Hvilke strenge skal jeg vælge 

til min klassiske/spanske guitar?

Skal du skifte strenge på din klassiske guitar og sidder du pludselig og er i tvivl om, hvilke strenge du skal vælge? 

Så læs med her!

Hvordan ved jeg om min guitar bruger nylon- eller stålstrenge?

Man kan kende en klassisk/spansk guitar ved, at den typisk er monteret med nylonstrenge. De tre øverste strenge (E, A og D) er oftest omspundende, hvilket kan skabe en smule forvirring hos mange, i forhold til om det så er nylon eller stålstrenge, man har på sin guitar. Et andet godt kendetegn er, at nylonstrenge oftest er bundet i små løkker i bunden af guitaren, ved det man kalder stolen (se billede). 


Tip! Hvis løkkerne bliver for komplicerede at overskue, findes der også nylonstrenge med små kugler for enden, som bare kan trækkes igennem ved stolen - så slipper man for at fumle med de små løkker. Se fx her.

Findes der forskellige typer af nylonstrenge?


…Er et spørgsmål vi ofte støder på – og svaret er ganske enkelt, ja! Der findes selvfølgelig forskellige brands, men der findes også forskellige materialer og hårdheder – også kaldet ”tension”.

Ønsker man et helt standard sæt strenge, uden nogle særlige specifikationer, er dette sæt fra Ernie Ball et sikkert køb.


Ønsker man derimod et sæt strenge, som har lidt længere levetid og lyder af lidt mere, kan dette sæt fra Höfner være det du leder efter. Disse strenge har anti-korrosiv legering, som sikrer en lang levetid. 

Hvad er forskellen på normal tension og high tension?

Som nævnt ovenover, findes der forskellige typer af tension til klassisk/spansk guitar. Som udgangspunkt findes nylonstrenge i light, normal, high og extra high tension. Fingerreglen er, jo højere tension, jo mere lyd kan man typisk få ud af strengene – det kan oversættes til hårdheden på strengene eller trækket i dem. Man skal dog være opmærksom på, at jo højere tension, jo sværere bliver det også at trykke strengene ned. Ønsker du et godt high tension sæt laver Savarez dette


Tip! Er du nybegynder, bør du vælge normal tension strenge til din guitar – de fleste klassiske/spanske guitarer har også automatisk denne tension monteret fra fabrikken. 

Hvilke strenge er så bedst?

Dette er der mange delte meninger om og hvis du håbede på at få svaret i dette skriv, så må vi desværre skuffe dig. Efter mange års erfaring, må vi klart konkludere at det er en smagssag, der er op til den enkelte forbruger. Det er lidt ligesom kaffe… eller om du er mest til letmælk eller minimælk. Lyd og feeling er forskelligt fra person til person og afhænger også meget af det enkelte instrumentet man spiller på. Vores bedste tip er at prøve sig frem og teste lidt forskellige strenge over tid – så finder man typisk sin egen favorit.


Se vores fulde udvalg af nylonstrenge på webshoppen, her.

Kan i skifte strengene for mig, og hvad koster det?

Ja, det kan du tro! Så hvis du synes det, at skifte strengene på din guitar, er en smule intimiderende, så kan din guitar trygt indleveres hos os, så sørger vi for at skifte dem for dig. Dette koster 275,- kr. og så prisen for strengene oveni.


Se mere om reparationer på vores hjemmeside her.

Vi håber dette indlæg, gav svar på nogle af de spørgsmål, du eventuelt måtte have omkring strenge til din klassiske/ spanske guitar. Vil du vide mere, er du selvfølgelig altid velkommen til at skrive til os på mail@borgsound.dk eller give os et kald på tlf. 55810370 eller kig ind forbi, i en af vores smukke butikker og få en god snak og kyndig vejledning, med en af vores dygtige medarbejdere.