Spring over

TEKST: TINA IHLE SUNDBERG

BILLEDER: HENRIETTE BARCHAGER

Podcasts er steget gevaldigt i popularitet, gennem de seneste par år. Med en podcast er det kun fantasien der sætter grænser for, hvad man kan fortælle om, eller diskutere og så er det let at komme i gang, med kun få elementer. Har du noget på hjerte og går du med en drøm om, at starte din egen podcast – men synes måske det er svært at vide, hvor du skal begynde? Vi har taget en snak med Bob fra Metal Breakfast Radio og sammen giver vi dig her, vores bedste råd og vejledning, til nemt at komme godt i gang med at lave podcast.

Hvad er Metal Breakfast Radio?

»Vi er tre musikelskere (David Ingram, Kent Diamond og undertegnede Bob Thunder, red.), som mødes for at dykke ned i primært Heavy Metal-genren. Vi promoverer nye bands, primært inden for genrerne dødsmetal og punk. Vi får tilsendt en masse numre fra pladeselskaber og fra bandsene selv og på den måde får de chancen for at eksponere deres musik, så den kan blive hørt. Vi giver så vores egen anmeldelse, på en sjov måde – så hvis det er noget vi synes lyder helt forfærdeligt, jamen så springer vi det i luften med lydeffekter, og så stopper vi afspilningen. Når vi har en masse forskellige numre, fra forskellige bands, vi skal afspille i løbet af et afsnit, så giver vi hvert enkelt nummer karakter og så spiller vi vindernummeret igen til sidst i afsnittet.« 

Er I nødt til at have en bestemt holdning til numrene, eller er det helt op til jer selv?

»Det er vores helt egne uforbeholdne holdninger og meninger. Vi er ikke underlagt nogle regler eller noget selskab, selvom vi får numrene tilsendt. Det er os selv der bestemmer.«

Så det er primært nye bands i snakker om?

»Ja, for det meste. Nogle gange laver vi noget vi kalder indulgence show, hvor det er os der bestemmer udelukkende hvad der skal spilles. Nogle gange tager vi også gæster med ind over.«


Der er et hav af emner man kan snakke om, eller diskutere, alt efter hvad man finder interessant. Det er op til, om man vil holde det på hobbyplan, eller om man vil forsøge at gøre det til en levevej. Mulighederne er endeløse.

Hvad er det fede ved at lave podcast?

»Vi gør det fordi vi synes det er sjovt. Vi synes det er spændende at lave det og vi hygger os med det. Vi kan også se at de lyttere vi har, de også synes det er sjovt, for der er meget humor med i det vi laver. Selvfølgelig skal der være en grad af seriøsitet i det, men vi kan godt lide at tilføje lidt skæg og ballade og så bruger vi en masse lydeffekter, som vi ligger ind efterfølgende i redigeringsprocessen. Vi tjener ikke penge på det eller noget, vi gør det udelukkende fordi vi synes det er sjovt.«

»Musik er mit liv!«

Jan ”Bob” Knudsen også kendt som Bob Thunder, har interesseret sig for musik, siden han var 12 år gammel. Han har altid lyttet meget til musik, selv spillet i bands og gået til rigtig mange koncerter. I skrivende stund, har han oplevet hele 554 koncerter indtil videre og har ofte rejst en del, for at se sine yndlingskunstnere og bands. Den første koncert han var til, var Alice Cooper den 3. september 1975 - så for Bob, var det oplagt at være med i en podcast, hvor det handler om musikken og ikke mindst Metal.

HVAD SKAL JEG BRUGE?

Der er mange måder at gribe det an på og du behøver faktisk ikke ret meget udstyr for at komme godt i gang. Er du bare dig selv, kan du faktisk slippe af sted med en USB mikrofon, et sæt hovedtelefoner og en laptop – mulighederne er mange og ikke mindst simple i dag. Man kan derfor med fordel, vælge sit udstyr ud fra behov og forhold – hvor mange interviewere, gæster, akustiske forhold i rummet, budget osv.

Hvilket udstyr bruger I til at lave jeres podcast?

»Vi bruger en laptop – en Mac af ældre dato – hvor vi bruger GarageBand, til at optage i. Så bruger vi en mixer, hvor vores mikrofoner sidder til og så bruger vi hovedtelefoner, som sidder til i en hovedtelefonsfordeler, så vi kan justere lyden i dem individuelt. Vi bruger dynamiske mikrofoner, da det fungerer bedst i vores setup. Vi har ikke et lydtæt rum at sidde i, når vi laver podcast, så for os giver det bedre mening at have nogle mikrofoner som ikke er ligeså følsomme og opfanger eventuelle baggrundslyde og så kan vi bedre styre hver vores individuelle niveau, når vi sidder 3-4 mennesker og snakker sammen.«


KOM GODT I GANG

Når du har alt det tekniske på plads, er det tid til at fordybe sig i sit emne og komme i gang med at optage nogle fede indslag. Her er en række gode tips og tricks til at komme godt fra start:

Hvordan tilrettelægger man et indslag?

»Vi planlægger vores indslag på forhånd. Vi plejer at have et bestemt tema, og så arbejder vi ud fra det. Men forberedelse er helt klart noget af det vigtigste.«

Hvordan forbereder  man sig så bedst?

»Ligegyldig hvilken podcast man gerne vil lave, så skal man vide hvad det er man gerne vil snakke om. Vær forberedt og gør dig nogle tanker om hvad du gerne vil ind på og hvad du gerne vil sige – især hvis du også skal have gæster med ind over, så er det rigtig vigtigt at have styr på det på forhånd. Har man nogle specifikke emner, spørgsmål eller historier man gerne vil have med, så kan det være en god idé at skrive det ned. Men hold det til stikord, så er der mindre risiko for at lyde som om man sidder og læser op. En anden ting er research. Vær 100% inde i dit emne og læs op på det, hvis der er noget du er i tvivl om. Det bliver meget nemmere at snakke om et emne, hvis man ved rigtig meget om det.«

Hvordan får jeg den gode optagelse?

»Sørg for at lave en lydprøve, inden du går rigtig i gang. Så har du mulighed for at indstille på de forskellige frekvenser på forhånd, så du ikke sidder med en helt optagelse, der er ubrugelig, fordi du ikke lige indstillede mikrofonen rigtigt. Tal tydeligt og undgå at sidde med hånden oppe foran munden. Hvis du skal have en gæst ind, er det især vigtigt at indstille tingene ordentligt, inden man går i gang og tjekke, at alle er i level med hinanden, så der ikke er en der lyder meget højere end den anden. Det virker også mere tjekket, at der er styr på det.«

Bliver der automatisk optaget i stereo?

»Ja, det gør der. I dag kører det meste automatisk ind som stereo – så det burde ikke være noget man skal bekymre sig om. Men et godt råd er, at man skal kende sit gear. Det kan læne sig lidt op af det med at forberede sig – men sæt dig ind i det gear du bruger og kend funktionerne, så gør det processen meget lettere og sjovere.«

Skal man redigere sin optagelse?

»Ikke nødvendigvis. Når du har lavet din optagelse, kan den i princippet være klar til udgivelse, det er helt op til den individuelle. Men det er en rigtig god idé at gå ind og lytte optagelsen igennem, for at være sikker på om der er noget man vil klippe ud. Det kan være en lidt for lang pause, et ord man ikke vil have med, eller hvis man får sagt noget vrøvl. Nogle gange ved vi det allerede, når vi sidder og optager det, at der er noget, som skal klippes ud efterfølgende og så siger vi det i mikrofonen, så den der sidder og lytter det igennem bagefter, nemt bliver gjort opmærksom på det. Men lyt det igennem, så er man sikker. Vi bruger, som tidligere nævnt lydeffekter – og dem tilføjer vi først efterfølgende, så vi går ind og redigere og tilføjer dem efter vi har optaget.«