Spring over

Borg Sounds Ukulele Guide

Ukulelen stammer helt tilbage fra slutningen af 1800’tallet. Dens lyse, genkendelige og nærmest muntre klang, skaber straks associationer til sol, varme, blomsterkranse, kolde drinks i en kokosnød og det fineste blå hav på Hawaii – hvor den flittigt er blevet brugt og måske endda ligefrem er blevet et kendetegn for hawaiiansk musik. Man mener at ukulelen er udviklet på Hawaii, inspireret af et portugisisk instrument, som handelsmænd fragtede med sig til søs. 

Traditionelt bliver de bygget i hawaiiansk koatræ, men i dag findes de i mange forskellige træsorter, alle med hver sin personlige lyd. Ukulelen kommer også i flere forskellige størrelser, som vi vil dykke mere ned i senere i dette indlæg. Derudover findes de også i versioner med pickup-system, som gør det muligt, at sætte den til en forstærker. 

Ukulelen er et fantastisk begynder instrument, da dens lille størrelse og kun 4 stk bløde nylonstrenge, gør den let at lære at spille på. Den er dog ligeså sjov, for den garvede musiker – da dens fantastiske klang, kan gøre enhver i godt humør.

De forskellige størrelser og hvordan de stemmes

Som nævnt ovenfor findes der forskellige størrelser ukuleler og nogle af dem stemmes endda på en anden måde end de andre. Fingerreglen er, jo større ukulele er – jo mere lyd får du. Vi har lavet en oversigt, over de forskellige størrelser, til dig her:


Sopran Ukulele

Sopran stemmes G-C-E-A. Sopran er den mindste størrelse i ukulele-familien og er den de fleste starter på. Sopranens klang er oftest den, folk nikker mest genkendende til, når de hører den. Sopranen bruger samme længde strenge som en Concert. 

Tenor Ukulele

Tenor stemmes G-C-E-A. Tenor er den tredje størrelse i rækken, med almindelig ukulele tuning. Tenoren har en del mere lyd i sig og faktisk også en lidt anden dybde. Nogle synes tenoren mister den klassiske lyse ukulele-klang en smule – men de lyder stadig fantastisk på sin egen måde og kan måske noget lidt andet lydmæssigt end sine to mindre søskende. Tenor ukulelen er lige det ekstra, større end de to andre – så her skal man have et sæt strenge til specifikt til Tenor ukulele.

Concert Ukulele

Concert stemmes G-C-E-A. Concert er den næste størrelse i rækken og kan lyde meget hen af en Sopran. Man får dog lidt mere klang og lidt mere fylde i lyden, og lidt mere plads til fingrene på gribebrættet. Concert ukulelen bruger samme længde strenge, som en Sopran.

Bariton Ukulele

Bariton stemmes D-G-B-E. Bariton ukulelen er den største ukulele i rækken og stemmes derfor også anderledes – hvilket svarer til de fire nederste strenge på en guitar. Bariton ukulelen er derfor også anderledes at spille på end de tre første og lyden er også forskellig derfra. Den må ikke forveksles med en Guitarlele – da en Bariton stadig kun har fire strenge og altså ikke seks stk. ligesom guitarlelen. En Bariton bruger også sit helt eget specifikke sæt strenge.

Bas Ukulele

Bas ukulelen stemmes E-A-D-G. Til slut findes det kære lille instrument også i en bas-udgave. Disse bruger typisk en form for gummistrenge og er en skæg lille gimmick. De har en meget speciel lyd og kommer både med og uden bånd.

Fire lette akkorder at starte med

Der findes rigtig meget godt materiale derude, som kan lære dig at spille ukulele. Vi har udvalgt fire akkorder, som vi synes er lette at starte med. Billedet nedenfor viser hvordan du skal sætte fingrene på gribebrættet af ukulelen. Venstre side er øverste streng og øverste linje skal ses som det første bånd. Vi har givet hver prik et nummer - de skal symbolisere de forskellige fingre man bruger, til at presse strengene ned med. Nummer 1 er din pegefinger, nummer 2 er din langefinger og nummer tre er din ringefinger. Den første akkord "C", sætter du altså din ringefinger, på den nederste streng og på det tredje bånd osv.

Tre gode råd

  • Nylonstrenge giver sig en del, når de er helt nye. Derfor vil en ny ukulele have lettere ved, at gå ud af stemning i starten – dette vil også gøre sig gældende, hvis man lige har skiftet strengene på den. Hvis man vil hjælpe strengene lidt på vej, til at ”sætte sig” hurtigere – kan man stemme dem op i de rigtige toner og så derefter hive lidt ud i hver enkelt streng. Hvis man gentager processen en 4-5 gange, så burde strengene være strukket godt igennem, og så går de ikke ligeså hurtigt ud af stemning.
  • Det er en rigtig god idé, at sørge for at opbevare sin ukulele et sted, hvor den ikke konstant bliver udsat for kulde/varme forskelle. Dette vil sige, nær et vindue eller en dør, som åbnes og lukkes jævnligt, nær en tændt radiator eller brændeovn eller op ad en meget kold væg er blot et par eksempler. Dette vil nemlig resultere i at ukulelen over tid vil ”slå sig” – hvilket vil gøre den umulig at spille på og stemme op. Det kan oftest ikke betale sig og nogle gange, endda slet ikke lade sig gøre, at genoprette igen – så har man en taske til den, så har den det bedst der, når ikke man spiller på den.
  • En kromatisk ”Clip-on-tuner” er rigtig god at bruge, når man skal stemme en ukulele. De er oftest ikke så store og kan sættes på hovedet af det lille instrument og så opfanger den vibrationerne fra træet, hvilket gør den meget præcis til at stemme med, da den KUN lytter på ukulelen og ikke bliver forstyrret af eventuel baggrundsstøj, som eksempelvis en app på telefonen ofte bliver, da telefonens mikrofon hurtigt opfanger hvis der er en smule støj omkring den.

Fem fun facts

  • Navnet ”Ukulele” er hawaiiansk og betyder hoppende loppe
  • I starten af 1900’tallet, blev ukulelen gjort populær, af nogle amerikanske sømænd
  • Der var engang, hvor strengene til ukulele blev lavet af katte- og fåretarme. Nu bliver de (heldigvis) oftest lavet af nylon
  • I starten af 1920’erne fandtes der omrejsende ukulele-orkestre, som havde stor succes
  • George Harrison (The Beatles) var eftersigende utrolig glad for ukuleler og skulle selv have haft en ret stor samling, af flere hundredevis af ukuleler derhjemme. Det siges også, at han ofte gav sine gæster en ukulele med hjem, når de havde været på besøg hos ham

Vil du vide mere?

Vi håber du fandt vores lille ukulele guide interessant og ikke mindst hjælpsom.

- Husk at du altid er velkommen til at skrive til os på mail@borgsound.dk eller ring til os på tlf 55810370 - eller kig ind forbi en af vores butikker og tag en snak med os - hvis du måtte have spørgsmål eller bare gerne vil vide lidt mere.