Spring over

Den danske musikbranche står over for et stort genopbygningsarbejde efter de nationale nedlukninger. Det afslører dugfriske tal fra en række organisationer i musikbranchen og Dansk Erhverv. Tallene viser blandt andet, at omsætningen for landets koncert- og festivalarrangører faldt med 52 procent i 2020, og at 2021 kun har været endnu værre. Selvom musikbranchen omsatte for knap 6,3 milliarder kroner i 2020 venter der et stort genopbygningsarbejde i den danske musikbranche oven på en tid med nedlukninger og restriktioner. Det er en af konklusionerne i rapporten Dansk Musikomsætning, der kigger tilbage på musikåret 2020 og 2021, som er blevet udarbejdet af Dansk Live, IFPI, Koda, MXD, Gramex, Musikforlæggerne og Dansk Erhverv, i samarbejde med Rambøll.

Den samlede branche oplevede i 2020 en nedgang i omsætningen på hele 35 procent som følge af nedlukninger og restriktioner i forbindelse med corona. Det gør musikbranchen til en af de hårdest ramte brancher i Danmark. Koncertdelen af branchen har været særligt hårdt ramt med en nedgang på 52 procent i omsætningen sammenlignet med 2019. Men heller ikke den indspillede musik har kunnet undgå en mavepuster.  

BILLETOMSÆTNING HÅRDT RAMT

For koncert- og festivalarrangører har nedlukning og restriktioner især påvirket billetomsætningen, der på tværs af branchen faldt med 65 procent i 2020 sammenlignet med 2019. Billetsalget hos de danske spillesteder faldt med hele 51 procent, mens festivalerne mistede svimlende 97 procent af deres billetomsætning i 2020.

»Den lave billetomsætning viser tydeligt, at 2020 på mange måder var et rædselsår for dansk musik. Selvfølgelig påvirker det i høj grad arrangørerne, men det har spredt ringe til den øvrige del af musiklivet - herunder artister, sangskrivere og producenter,« siger Esben Marcher, Sekretariatschef i Dansk Live.

“Prognoserne for 2021 ser værre ud for de danske musikskabere” - Gorm Arildsen, direktør for Koda

»Tallene er desværre som forventet og her mod slutningen af 2021, ser prognoserne for i år endda endnu værre ud for de danske musikskabere. De første fem måneder af 2021 var samfundet stort set fuldt nedlukket og først for nyligt blev publikumsbegrænsningerne i forbindelse med koncerter ophævet. Samlet betyder det, at vi lige nu forventer en tilbagegang i indtægterne på Kodas markedsområde (butikker, koncerter, restauranter mm.) på mere end 15 procent i forhold til 2020 og på mere end 40 procent i forhold til 2019, som var seneste pandemifrie år. 2021 tegner med andre ord til at blive endnu et hårdt år for vores medlemmer,« udtaler Kodas direktør, Gorm Arildsen.

ET SAMMENHÆNGENDE ØKOSYSTEM

Publikum er igen på vej tilbage til landets scener, og samtidig er restauranter og natklubber åbnet igen, men den danske musikbranche befinder sig fortsat i en skrøbelig økonomisk situation oven på corona. Derfor er det helt afgørende, at politikerne prioriterer midler til, at musikbranchen kan komme ordentligt på fode igen.

“Den danske musikbranche er kendetegnet ved at være et sammenhængende økosystem, hvor udsving i den ene del af branchen også mærkes i andre dele af branchen.”

- Brian Mikkelsen, administrende Direktør for Dansk Erhverv

»Den danske musikbranche er kendetegnet ved at være et sammenhængende økosystem, hvor udsving i den ene del af branchen også mærkes i andre dele af branchen. Vi kender ikke endnu det fulde omfang af konsekvenserne for musikbranchen, men det er helt tydeligt, at særligt festivaler og hele livedelen, herunder ikke mindst musikeksporten, har lidt gevaldigt under nedlukning og restriktioner. Derfor er der behov for fokus på en god genstart, og her bør en del af midlerne i regeringens såkaldte ’krigskasse’ prioriteres til musikbranchen. Det har både konsekvenser for eksporten på området og for hele fødekæden, og det er vigtigt, at skaderne ikke bliver større, end de behøver at være,« siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv.