Spring over

På opdagelse i den digitale orgelmusik: 

En Danmarkstourné med Johannus

Skrevet af: Henriette Barchager & Niels Frederik Andreasen


Lyden af tidløs musik fylder luften, når Johannus tager dig med på en rejse og udtrykker den smukke digitale orgelmusik fra et velspillende instrument. Som en af verdens førende orgelbyggere har Johannus fremstillet unikke og udsøgte instrumenter siden 1971. Denne rejse vil transportere dig til de bølgende bakker og det majestætiske landskab i Danmark. 

Et godt velstemt og velspillende klassisk orgel kan aldrig erstattes af et samplet kirkeorgel. Men det kræver at man har økonomien til at købe et klassisk orgel, økonomien til at vedligeholde det, og pladsen til at have det stående. Hvis en af de tre parametre ikke er til stede, er et Johannus orgel absolut det bedste, mest inspirerende og spændende alternativ.


Du vil opleve de originale samplede (optagede) lyde fra nogle af verdens fineste orgler, som responderer i det digitale orgel. Johannus' instrumenter vil tage dine ører med på et musikalsk eventyr. Oplev orgelmusikens kraft og skønhed gennem Johannus og bliv fortryllet af dens tidløse charme.


Orgelmusik har været populær i Danmark siden det 17. Århundrede, hvor verdens komponister lagde fundamentet for en enestående musikarv. Orglet har været en fast bestanddel i de danske kirker, og vi er kendt for vores musikalske og særdeles dygtige organister og komponister. Gennem årene har orglet udviklet sig fra det traditionelle pibeorgel til det moderne digitale orgel. Denne nye form for orgelmusik har fået et solidt fodfæste i Danmark takket være innovatører som Johannus' indsats.


En af de største fordele ved digitale orgler er deres alsidighed. Traditionelle pibeorgler er ofte enestående, omend store, dyre, temperatur følsomme, hvilket gør dem upraktiske for mange steder. De digitale orgler er billigere end traditionelle orgler, hvilket gør dem til en mere tilgængelig løsning for mindre kirker og musikskoler, eller som øveorgel i hjemmet, eller måske sognehuset. Ofte oplever man små kirker med ældre orgler, et manual, 4-6 stemmer og måske endda uden pedalspil. Det er ikke ualmindeligt at en til to af disse begrænsede stemmer nærmest er ubrugelige. Så er det ikke så spændende som organist og det begrænser, muligheden for at udtrykke sig og spille musik hvor man som organist føler sig inspireret.


Danmark rundt

Vi har netop været på en fantastisk tur, Danmark rundt - hvor især to kirker i Jylland fuldstændig er i tråd med ovenstående. I Lind Sognehus og Sinding Kirke, oplevede i alt ca. 130 orgelinteresserede mennesker, mulighederne på et velklingende Johannus orgel.


Interessen og nysgerrigheden er overvældende, og vi glæder os over Johannus’ dygtige orgel kyndige teknikere. Fordelen ved digitale orgler er deres evne til at efterligne lyden af forskellige typer orgler. Et digitalt orgel kan f.eks. programmeres til at lyde som et barok- eller romantisk orgel, eller det kan tilpasses til at efterligne lyden af et bestemt pibeorgel. Denne fleksibilitet gør digitale orgler til et populært valg for musikere, der har brug for at spille et bredt udvalg af repertoire. Så her opstår muligheden at få klangen fra et engelsk, fransk eller tysk orgel. Med andre ord; helt til organistens behov og behag.Digital orgelmusik er en integreret del af verdens musikarv, og Johannus har været på forkant med den digitale orgelrevolution. Virksomhedens instrumenter tilbyder en bred vifte af funktioner og lyde, der gør dem ideelle til både professionelle og amatørspillere. Selv om de måske ikke har de samme akustiske egenskaber som traditionelle pibeorgler, gør deres prisvenlighed, bærbarhed og avancerede funktioner dem til et populært valg for mange musikere og musikinstitutioner. 


Oplev orgelmusikens kraft og skønhed gennem Johannus og lad dig fortrylle af dens tidløse charme. 


"Enhver organist bør kunne nyde den verdensberømte Johannus-klang"

Johannus

Vores orgelkollektion

For dem, der ønsker at købe et digitalt orgel der har vi et bredt udvalg af instrumenter at vælge imellem. Vi har en række forskellige modeller, der passer til både begyndere og erfarne spillere, og instrumenterne kan købes her hos os i BORG Sound.