Spring over

Musikundervisning eller selvlært? Fordele og ulemper

Du ønsker at lære at spille musik, men det er uoverskueligt hvordan du skal starte? Skal du blive selvlært ved hjælp af YouTube og Apps, eller skal du have god gammeldags musikundervisning? Vi har samlet alle fordele og ulemper ved begge undervisningsformer her. 

Hvor starter jeg?

Når du første gang samler guitaren op, sætter dig ved klaveret eller griber om trommestikkerne, kan det godt virke lidt uoverskueligt, hvordan du skal komme i gang. Hvordan tager jeg en akkord? Hvad er forskellen på sorte og hvide tangenter. Hvordan skal mit greb være om trommestikkerne? Og skal jeg have undervisning eller kan jeg lære det hele på YouTube? Her kan du få lidt hjælp og inspiration til hvordan du tager de første skridt på din musikalske rejse.


I den moderne, højteknologiske tid vi lever i er der et overvældende udvalg af forskellige valgmuligheder til dem, der vil lære at spille et instrument, så det kan godt virke lidt uoverskueligt at finde den læringsmetode, der passer dig bedst. Der er alt fra tutorial-videoer på YouTube og smarte apps til traditionel personlig undervisning med en uddannet lærer. Hver type har selvfølgelig sine fordele og ulemper, så lad os kigge på hvad forskellene er.

YouTube, Apps eller andet online?

Youtube er efterhånden blevet en rimelig stor platform for online undervisning, og der er især mange unge guitarister og pianister, som lærer gennem Youtube. Der er også en lang række af suveræne youtubere, der laver yderst velproduceret undervisningsmateriale. De er selvfølgelig primært på engelsk, men de er super gode for dem, der gerne vil nørde bestemte musiske emner. 


Det gode ved youtube og meget andet online undervisning er at det er let tilgængeligt og at det ofte er gratis. Det er en fornuftig måde at blive introduceret til musikkens verden uden at det koster dig noget. Men selvom undervisning på nettet er fantastisk på mange punkter, kan det godt være lidt lumsk. Ulempen er at du ikke får direkte feedback på din udvikling og at videoernes indhold ikke er tilrettelagt direkte til dine behov og dit niveau. Andre gange er der en forventning om en vis basisviden, så der bliver sprunget over fundamentale ting, som du så ikke får med i din læringsproces, hvis du ikke er klar over det. Det betyder, at du risikerer at få tilegnet dig dårlige vaner, eller at du måske helt får negligeret basale teknikker, som kan være tidskrævende at få rettet op på senere i din læringsproces. Det tager også meget længere tid at lære noget, som man ikke er klar til at lære endnu. Du skal lære at kravle før du kan gå.


Et hav af muligheder

Ligeledes er der også udsprunget mange musik-apps de seneste par år, som kan have forskellige funktioner. Hovedsageligt er de delt op i apps, der supplerer musikere generelt, som f. eks. metronomer, tunere, osv., og så er der apps, der forsøger at erstatte lærerrollen. De supplerende apps er oftest rimelig simple og fungerer rigtigt godt. Vi kan bl.a. anbefale altid at øve med en metronom for at forbedre din rytmiske præcision, hvilket der er mange fine apps til. Tuner-apps er fine, men kan dog være upræcise, så selvom de er gode nok til at stemme din guitar derhjemme i ro og mag, vil de ikke fungere særlig godt til et gig-setup eller steder med baggrundsstøj.


De apps der forsøger at være alternativ til en lærer er dog en anden sag. Det er stadigvæk ganske nyt og er under konstant udvikling, men konsensussen på nuværende tidspunkt er, at man ikke kan erstatte sin undervisning med en app, da du simpelthen ikke får nok sparring, og så risikerer du samme problem, som er sandt for alt 1-vejs-kommunikerende undervisning: dårlige vaner, der bliver svære og tidskrævende at få udrettet senere.


Understøt din læring

Det gode ved app’en er dog, at du selv kan tilrettelægge din læring med den forudsætning, at du også selv holder disciplinen. Apps er på den måde suveræne, hvis du har de basale ting på plads, og bare gerne vil lære flere musiske fif og tricks og sange, og samtidig holde dig igang med at spille, så dine egenskaber ikke bliver sløve. Det kan især hjælpe dem, der har en travl eller uforudsigelig dagligdag, men har du muligheden, anbefaler vi helt klart at få en underviser.


Det tætteste man kommer på en digital version af personlig undervisning er “online courses”, som oftest er et længerevarende digitalt kursus, hvor en uddannet musikundervisere guider dig fra et punkt til et andet i din læringsproces. 


Det kræver disciplin og koster oftest også lidt flere penge, men det kan være en fantastisk måde at lære en eksempelvis en specifik teknik på dit instrument. Det er lidt som en manual der tager dig fra A til B, og for at det skal virke, skal du vide hvad A er, og om du er på det punkt nu. Det er meget ligesom de gamle undervisningsbøger med et kommentarspor, men selvom de fleste online kurser dækker deres emner grundigt er ulempen igen den manglende sparring.


Gå til spil hos Borg Sound

Tilmeld dig School Of Music, Borg Sounds unikke undervisningstilbud.

 

Traditionel undervisning

Den traditionelle undervisnings styrke ligger i det personlige bånd mellem elev og lærer og den skræddersyede vejledning der følger med. Muligheden for at kunne stille spørgsmål og få en erfaren musikers feedback med det samme, så du får korrigeret den retning, du gerne vil gå, kan spare dig for meget tid og mange frustrationer. Det svarer lidt til at have GPS med på ferien; man kommer ikke på afveje nær så ofte på rejsen, og man kommer hurtigere fra A til B. Du er til gengæld nødt til at hive nogle af dine (eller dine forældres) surt tjente penge frem fra sparegrisen, men når du først bemærker hvor effektive dine fremskridt pludselig er blevet med en tilrettelagt undervisning, så er det hurtigt pengene værd.


Derudover er det utrolig hjælpsomt at have en støttende mentor, som kan stå på sidelinjen, når man har brug for det. Det forhold, der er mellem elev og underviser, gør, at man føler man har et ansvar overfor sig selv og sin lærer. Det betyder, at man er langt mere tilbøjelig til rent faktisk at øve, hvilket især er vigtigt med de ting, der er nødvendige at lære, men er knap så sjove at træne; som f. eks. udholdenhed, nodelæsning og andre øvelser, der bare skal terpes.


Sidst men ikke mindst så er de kontakter, som man får på en musikskole, musikuddannelse eller fra lignende fællesskaber, uvurderlige. Det er alt fra entusiastiske bandkammerater og venner for livet til kloge mentorer, der kan give dig de vildeste muligheder. Under alle omstændigheder er musik langt sjovere i selskab med andre passionerede musikere, og de er altså mere tilgængelige på den lokale musikskole.Opsummering

For at opsummere og give et overblik, er de primære fordele og ulemper dette.


Apps/youtube/online:

Fordele:Nemt, billigt eller gratis, supplerende, let at tilpasse tidsmæssigt

Ulemper:Mangler feedback, risiko for dårlige vaner, begrænset niveau


Traditionel undervisning:

Fordele:Personlig lærer, hurtige fremskridt, sparring og feedback, kontakter

Ulemper:Skal planlægges i forvejen, kræver transport, koster penge

Det behøver selvfølgelig ikke være et definitivt valg mellem mulighederne, for man kan sagtens udnytte det hele og få en endnu bredere vifte at søge viden fra. Med flere metoder vil du selvfølgelig også hurtigere lave fremskridt på et mere velfunderet grundlag, da du ikke kun lærer fra én kilde.


Uanset hvilke muligheder du vælger at bruge, vil alle være enige om, at noget af det allervigtigste ved at lære et instrument er, at du er passioneret og øver dig korrekt. Så sørg for at spille den musik du kan lide, om det så er cremet sukker-pop, sprød hip-hop eller guitar-flænsende dødsmetal, for passion er den vigtigste ingrediens i drivkraften til at blive bedre.

Gå på opdagelse

Vi har et kæmpe udvalg af musikinstrumenter til begyndere og eksperter

 

Seks gode tips til din øve-rutine

 • Øv regelmæssigt!

  Hellere øve et kvarter to gange om dagen end 3 timer en gang om ugen. Det handler om at øve sig ofte, da det meste du lærer er muskelhukommelse, så regelmæssighed og disciplin er numero uno!

 • Øv med metronom!

  Det kan ikke siges nok gange: timing er alt, når du spiller musik. Om du så jammer over tracks eller spiller med andre, så er det utrolig vigtigt, at du følger beatet, derfor: metronom, metronom og atter metronom!


 • Spil med andre!

  Det er ret normalt at være lidt usikker på sig selv, når man starter med at spille et instrument. Derfor kan det være en utrolig hjælp at spille med andre på ens eget niveau. Man lærer nogle helt unikke ting, og det booster selvtilliden virkelig meget. Derudover er evnen til at læse dem man spiller med guld værd, og der er få ting, der er sjovere end en sprød jam-session.

 • Øv dig stående!

  Ja, det er behageligt at sidde ned, og ja, du får ondt i fødderne, men at spille stående er vigtigt for mange, hvis man har planer om at skulle optræde. Det giver mere energi til din performance, hvis du har hele kroppen med i det du spiller. Det kan være lidt svært for jer trommeslagere, men det er om ikke andet stadig en sjov øvelse for jer også!

 • Terp, terp, terp!

  Når du er ved at være træt af at spille den samme skala, øve de samme omvendinger, eller knokle med polyrytmer, så gør det igen! Det kan være kedeligt og repetitivt, men det virker. Lige pludselig er det ikke svært og surt, men et musisk værktøj, som du kan bruge til at krydre dit kreative udtryk og rykke dig fremad!

 • Drop undskyldningerne!

  Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt, at du ikke spænder ben for dig selv. Du har ikke “for små eller for store fingre”, det er ikke fordi “du er platfodet”, det er ikke fordi “du er umusikalsk”, og det er ikke fordi “du er for gammel”. Alle disse dårlige undskyldninger er bare den nemme vej udenom, når man ikke rigtig gider. Tro på dig selv! Der er ingen, der bare sætter sig og spiller et instrument perfekt med det samme, det tager årevis at mestre for alle - men det er muligt for alle!