Spring over

Loop pedaler blev introduceret helt tilbage i 2001, med den første pedal fra BOSS der hed RC-20. BOSS var pionerer på dette område, og i dag, 20 år efter, er der ikke mange musikere der ikke kender til Looperen. 

De kan bruges på mange forskellige måder. Nogle anvender dem som et værktøj til at øve sig med, ved blot at indspille nogle akkordprogressioner, og så spille hen over dem. Andre propper et par batterier i deres looper og tager ud for at spille på gader og stræder. I den anden ende af skalaen, er der de helt store loop-artister der har millioner af fans og ”views” på YouTube. 

De fleste kender nok allerede til Ed Sheeran, hvis dynamiske stil virkelig kommer ud over scenekanten til det helt store publikum. Her i Skandinavien har vi det norske talent Jarle Bernhoft, som bruger sin looper til mere avancerede sangarrangementer, det vi kalder ”seriel” looping, hvor han looper forskellige A og B og C stykker, på en helt ubesværet måde, og med et fantastisk overblik.

Nettet er ligeledes smækfyldt med talenter, og en ting de alle har til fælles i deres looping er, at få gang i et groove så hurtigt som muligt. Men da der er så mange forskellige måder at bruge loopere på, så gælder det også om at finde den looper der passer perfekt til netop dine behov. Her kommer en lille guide, der forhåbentlig kan hjælpe dig til at finde den rette looper.

Begynder looperen

For dig der primært har behov for en nem måde at kunne optage et par akkorder på, som du så kan spille over, er BOSS RC-1 den perfekte løsning. Den er billig, kan optage i 12 minutter, og har både stereo input og stereo output. Du kan altså bruge den sammen med din guitar-multieffekt eller hvis du er keyboardspiller, eller har en mixer, kan du også tilslutte dem, og stadig forkæles med et bredt stereolydbillede. Når du optager, kan du let orientere dig med det enkle og visuelle loop-display, som tydeligt viser om du er i record, dubb eller playback mode.

LIVE looperen

Den næste looper i rækken er BOSS RC-5, som kan optage helt op til 13 timer. Den anvender 32 bit processering, så du altid bibeholder kvaliteten af din lyd, lige meget hvor mange overdubbs du laver. Den har også 99 hukommelser, så hvis du vil gemme dine loops eller hvis du vil optage noget hjemmefra, så kan det sagtens lade sig gøre. Et helt unikt display viser dig præcis hvor du er i forhold til både record mode og taktposition. Du har endda en Rytme afspiller, som leverer fed trommelyd som backing fra 7 forskellige trommesæt og med 57 rytmer i forskellige stilarter. Via USB kan du forbinde RC-5 til BOSS Tone Studio editor, hvor du kan konvertere audio filer og importere dem i din looper. Hvis du har behov for at styre endnu flere funktioner kan du gøre det via MIDI eller med ekstra fodpedaler (FS-5U, FS-6, FS-7, EV-5, EV-30).

PRO looperen

For dem som gerne vil være i stand til at lave en optræden i stil med de helt store loop artister, så er RC-500 et fantastisk stykke værktøj. Den har selvfølgelig alle de features som RC-5 har, men også en del mere at byde på. Den har nemlig to separate tracks, så du både kan lave parallel og seriel looping. Ud over et stereo line input, har den også et XLR input til en balanceret mikrofon forbindelse, som endda kan levere Phantom power, hvis du skal optage et akustisk instrument med en kondensatormikrofon. Du kan også separere og route dens input, tracks og rytmeafspiller til stereo output A og B, præcis som du ønsker det, hvilket giver en kæmpemæssig alsidighed i forhold til en live optræden. På frontpanelet finder du også to fadere til de to tracks, så du hurtigt kan justere niveauerne på dem indbyrdes. Og så er der hele 16 trommesæt at vælge imellem. Alt kan konfigureres og gemmes i hver af dens 99 hukommelsespladser, hvilket gør RC-500 til et fantastisk looping power tool.

ET MUST HAVE!

Der er en bred pallette af forskellige kreative måder at bruge en looper på. Men de nye loopere er også målrettet og designet til forskelligt brug. Mulighederne er næsten kun begrænset af din fantasi og så selvfølgelig det overblik det kræver at loope. 

For bare 10 år siden var looping en helt ny måde at lave musik på, og i dag har både kvaliteten af performances og looper-produkterne i sig selv, taget et kvantespring. Så hvad enten du ønsker blot at have en lille trofast ”øvemaskine”, et værktøj til at komponere og strukturere din musik med, eller ønsker at indtage de helt store scener, så er en looper et must have!